Дакументы аб аб'яднанні найбуйнейшых цэлюлозна-папяровых прадпрыемстваў канцэрна ў адзін холдынг падпісаныя 23 верасня ў Чашніках.

"Мы аб'яднаем вытворчы патэнцыял, чалавечы - і ўжо выйграем. Усе вытворчасці, якія ўваходзяць у холдынг, высокатэхналагічныя. Пасля аб'яднання трымаць на кожным уласную службу тэхнолагаў няма патрэбы. Ідзе ўнутранае перастраенне, аб'яднанне рэсурсаў. Забяспечыўшы больш глыбокую перапрацоўку ў маштабах холдынгу, мы атрымаем эфект у выручцы ад рэалізацыі", - растлумачыў старшыня канцэрна "Белляспаперпрам" Юрый Назараў.

Падобная кааперацыя ўжо даказала сваю эфектыўнасць і ў міжнароднай, і ў беларускай практыцы. Тое, што не атрымоўваецца зрабіць аднаму прадпрыемству, можна ажыццявіць за кошт аб'яднання намаганняў. Гэта павышае бяспеку ўдзельнікаў пры змене знешніх умоў. Дзейсныя ўдзельнікі холдынгу ўжо гэта адчулі: павялічылася загрузка вытворчых магутнасцяў, забяспечана бесперабойная пастаўка сыравіны, выпрацаваная агульная збытавая і маркетынгавая палітыка, палепшылася лагістыка.

"Адзінае, прыйдзецца яшчэ напрацоўваць нарматыўную базу. Мы лічым, што павінна быць адзіная падаткаабкладанне ўнутры холдынгу: унутраны зварот тавараў і матэрыяльных каштоўнасцяў не павінна абкладацца дадатковымі падаткамі, як гэта адбываецца паміж галаўным прадпрыемствам і яго філіяламі. Да прыкладу, на чашніцкай фабрыцы не хапае машын для перавозкі макулатуры і гатовай прадукцыі, а на іншых прадпрыемствах холдынгу залішняя колькасць аўтатранспарту. Калі мы яе сюды перанакіруем - заплацім падаткі ад рэалізацыі. Лічу, што ў маштабах холдынгу мы павінны ад гэтага сысці. Аптымізаваць выдаткі - тады эфект будзе яшчэ больш відавочным", - дадаў Юрый Назараў. Сімвалічна, што далучэнне новых удзельнікаў да холдынгу адбываецца ў дзень знакавай даты - 130-годдзя найстарэйшага ў Беларусі дзяржаўнага вытворцы паперы і кардона "Папяровай фабрыкі "Чырвоная Зорка", якая нядаўна паспяхова завяршыла рэалізацыю інвестпраекта па мадэрнізацыі вытворчасці.

У перспектыве холдынг можа папоўніцца новымі ўдзельнікамі. Прыглядаюцца да гэтай мадэлі інтэграцыі ААТ "Слонімскі кардонна-папяровы завод "Альбярцін", новы член канцэрна з Гродна - прадпрыемства "Эксклюзіў". "Таксама нядаўна паступіла заява аб уступленні ад аднаго смалявіцкага прадпрыемства. Гэтыя тры роднасных прадпрыемства - патэнцыйныя ўдзельнікі холдынгу", - адзначыў Юрый Назараў.