Запуск завода мелаваных і немелаваных відаў кардона ў філіяле "Добрушская папяровая фабрыка "Герой працы" ААТ "Кіруючая кампанія холдынгу "Беларускія шпалеры" плануецца на 2020 год.

Аб гэтым паведаміў журналістам пры наведванні аб'екта старшыня Камітэта дзяржаўнага кантролю Леанід Анфімаў, перадае карэспандэнт БЕЛТА.

Па словах старшыні камітэта, цяпер на разгляд кіраўніка дзяржавы уносіцца праект указа, у адпаведнасці з якім будуць вызначаны крыніцы фінансавання для завяршэння праекта. Прэзідэнт даручыў Камітэту дзяржаўнага кантролю праверыць абгрунтаванасць запытаных сум. Пасля ўзгаднення будуць устаноўлены жорсткія графікі далейшай рэалізацыі праекта. Дапамога ў яго завяршэнні і наладжванні сэрца вытворчасці - кардонавырабляльнай машыны і аб'ектаў, якія знаходзяцца ў тэхналагічным ланцужку з ёй, гатовая аказаць аўстрыйская кампанія.

"Думаю, што ў 2020 годзе мы яго (завод. - Прыма. БЕЛТА) запусцім. У праект ужо ўкладзена $ 265 млн, таму ён павінен зарабіць", - сказаў Леанід Анфімаў.

Інвестпраект не быў завершаны ў першапачаткова ўстаноўлены тэрмін з-за шматлікіх зрываў тэрмінаў выканання работ, дапушчаных генеральным падрадчыкам. Летась кантракт з ім скасаваны. Зараз будаўнічая гатоўнасць аб'екта складае 95%: частка вузлоў практычна гатовая да запуску. Для завяршэння інвестпраекта актуалізаваны бізнес-план, якім прадугледжана прыцягненне бюджэтнай пазыкі ў памеры $ 83 млн.

Паводле інфармацыі кіраўніка камітэта, штогод у краіну з-за мяжы завозіцца больш чым на $ 100 млн прадукцыі, якую маглі б выпускаць у Добрушы. "Гэта не толькі пытанне імпартазамяшчэння; тут маглі б выпускаць прадукцыю, палова аб'ёму якой пастаўлялася на экспарт, то ёсць яшчэ зарабіць валюту", - падкрэсліў Леанід Анфімаў.

Старшыня камітэта падзяліўся ўражаннямі ад наведвання завода: "З аднаго боку, ёсць гонар за краіну, што мы рэалізуем такія маштабныя праекты, нам яны пад сілу, але з іншага - пакуль ён, на жаль, не працуе, гэта помнік".

Старшыня КДК наведаў сёння ЗАТ "Добрушскі фарфоравы завод", які спецыялізуецца на выпуску фарфоравага посуду, і ўзяў удзел у пасяджэнні Добрушскага райвыканкама, на якім разглядалася пытанне аб выніках сацыяльна-эканамічнага развіцця раёна за 9 месяцаў.

Крыніца: Белта

Відэа: Беларусь 1