У канцэрне "Белляспаперпрам" выбудаваная сістэмная праца па развіцці цыфравізацыі прадпрыемстваў галіны. Пра гэта паведаміў у сваім дакладзе на семінары па лічбавай трансфармацыі прадпрыемстваў прамысловасці старшыня канцэрна Міхаіл Касько.

Семінар прайшоў на базе ААТ "Светлагорскі ЦКК" пад кіраўніцтвам намесніка Прэм'ер-міністра Юрыя Назарава з удзелам кіраўнікоў шэрагу міністэрстваў, ведамстваў і прамысловых прадпрыемстваў рэспублікі.

Міхаіл Міхайлавіч адзначыў, што ў сістэме канцэрна рэалізуецца ўжо трэці гадавы план мерапрыемстваў па лічбавай трансфармацыі арганізацый галіны.

Штогод прадугледжана рэалізацыя мерапрыемстваў па пяці асноўных   напрамках: найважнейшае з іх - укараненне і развіццё аўтаматызаваных   інфармацыйных сістэм кіравання прадпрыемствам і тэхналагічнымі   працэсамі (ERP-сістэм і MES-сістэм); таксама гэта мадэрнізацыя лакальных   вылічальных сетак, замена сервернага і іншага абсталявання з улікам   патрабаванняў укараняемых інфармацыйных сістэм кіравання; развіццё   электроннага дакументаабароту, як унутранага, так і міжведамаснага;   таксама актуальны на сёння для сістэмы продажаў кірунак - развіццё   Інтэрнэт-рэсурсаў; асобным блокам стаяць мерапрыемствы па забеспячэнні   інфармацыйнай бяспекі.

З улікам прызначэння працэсы ўкаранення ERP-сістэм у канцэрне ідуць у   22 арганізацыях. Ёсць арганізацыі–лідэры, якія больш прасунуліся ўжо ў   практычнай рэалізацыі праектаў, такія як «ЗОЎ-Ленеўрамэбля»,   «Івацэвічдрэў», Светлагорскі ЦКК і іншыя. Шмат прадпрыемстваў укаранілі   ўжо па некалькі модуляў аўтаматызаваных сістэм і зараз працуюць над іх   дадаткам. Холдынг «Беларускія шпалеры» ў цяперашні час працуе над   тэхнічным заданнем ERP-сістэмы для кіравання уведзенай у эксплуатацыю   вытворчасці мелаваных і немелаваных відаў кардона.

Міхаіл Касько акцэнтаваў увагу на тым, што стварэнне аўтаматызаваных   інфармацыйных сістэм кіравання прадпрыемствам і тэхналагічнымі   працэсамі - гэта асноўны напрамак, які галіна рэалізуе ў канцэпцыі   чацвёртай прамысловай рэвалюцыі "Індустрыя 4.0".

У сістэме канцэрна вызначаны базавыя прадпрыемствы па развіцці   лічбавай трансфармацыі па відах вытворчасці. У дрэваапрацоўчай і   мэблевай вытворчасці – гэта ААТ «Івацэвічдрэў», у цэлюлозна-папяровай –   ААТ «Светлагорскі ЦКК». Названыя прадпрыемствы з'яўляюцца   своеасаблівымі цэнтрамі кампетэнцый, чый вопыт і напрацоўкі служаць   асновай для наступнай рэалізацыі праектаў лічбавай трансфармацыі на   іншых прадпрыемствах канцэрна.

Важным момантам у пытаннях укаранення інфармацыйных сістэм   з'яўляецца падрыхтоўка і павышэнне кваліфікацыі кадраў, як кіруючага   складу, так і спецыялістаў. Таму канцэрнам штогод арганізуецца   правядзенне спецыялізаваных семінараў, на якіх дэталёва разглядаюцца   пытанні цыфравізацыі, уяўляецца ўжо існуючы практычны вопыт   укаранення розных сістэм і праграмных прадуктаў як на прадпрыемствах   канцэрна, так і сумежных галін. Летась было праведзена тры семінары ў   анлайн-рэжыме з улікам эпідабстаноўкі, у бягучым годзе ўжо праведзена   два семінары з выездам на прадпрыемства.

У прыватнасці, нядаўна праведзены выязны семінар для кіраўнікоў і   спецыялістаў на базе ААТ «Івацэвічдрэў», дзе быў прадстаўлены вопыт   укаранення і эксплуатацыі комплекснай ERP-сістэмы кіравання   прадпрыемствам, якая складаецца з 16 буйных модуляў, якія ахопліваюць   практычна ўсе бізнес-працэсы на прадпрыемстве (ад аўтаматызацыі ўліку   уваходнай сыравіны, усіх актываў да рэалізацыі гатовай прадукцыі).   Разбіраліся ўсе этапы ўкаранення сістэмы: ад складання тэхнічнага   задання,   што з'яўляецца вельмі важным у працэсе распрацоўкі ERP-сістэмы, да ўкаранення і практычнай эксплуатацыі.

Нараўне з укараненнем ERP-сістэм, у канцэрне вядзецца сістэмная праца па ўкараненні іншых лічбавых рашэнняў. У прыватнасці, у бягучым годзе ўведзена ў эксплуатацыю галіновая інфармацыйная сістэма збору бухгалтарскіх балансаў з наступным зборам статыстычных дадзеных арганізацый канцэрна. Адміністратарам сістэмы з'яўляецца апарат канцэрна, карыстальнікамі - усе падведамныя арганізацыі. Кожная арганізацыя мае абаронены доступ да свайго сегменту сістэмы для ўводу і захоўвання дадзеных. Збор дадзеных па галіне вырабляецца аўтаматычна, сістэма дазваляе атрымліваць розныя віды справаздач і аналітычнай інфармацыі. Уся база дадзеных захоўваецца на выдзеленым абароненым сэрвэры beCloud.

Таксама ў бягучым годзе забяспечана ўкараненне адзінай дзяржаўнай   аўтаматызаванай інфармацыйнай сістэмы ўліку драўніны і здзелак з ёй у   арганізацыях, вядучых нарыхтоўку драўніны (15 арганізацый). Навучаны   спецыялісты, у тым ліку ў апараце канцэрна, здзейсненая рэгістрацыя ў   сістэме і закуплена неабходнае абсталяванне.

У цяперашні час у канцэрне таксама вядзецца праца над укараненнем   беларускай інтэграванай сэрвісна-разліковай сістэмы. Ужо абсталявана   больш за 40 спецыялізаваных рабочых месцаў, у тым ліку 2 у апараце   канцэрна, са счытвальнікам біяметрычных дакументаў-ID-карт. Ставіцца   задача да канца года ўкараніць сістэму ў большасці арганізацый канцэрна.

Яшчэ адзін напрамак - укараненне сістэм электроннага дакументаабароту.   Сёння гэта адно з актуальных пытанняў у частцы ўдасканалення   (аптымізацыі) працэсаў кіравання, захоўвання і абароны інфармацыі, ды і   проста відавочнае патрабаванне да працы ў сучасных умовах глабальнай   цыфравізацыі. У апараце канцэрна такая сістэма эксплуатуецца даўно і   актыўна ўкараняецца ў падведамных арганізацыях, у тым ліку ў комплексе   з  ERP-сістэмамі.

Што тычыцца развіцця інтэрнэт-рэсурсаў у сістэме канцэрна, то гэта ў   першую чаргу электронны гандаль, стварэнне Інтэрнэт-крам і прасоўванне   брэндаў і тавараў у сацыяльных сетках. Сёння ўжо ўсе мэблевыя   прадпрыемствы канцэрна маюць уласныя Інтэрнэт-крамы, іх   запатрабаванасць планамерна расце і дае добры плюс у гандлі. Холдынг   "Беларускія шпалеры" паспяхова працуе на пляцоўцы Інтэрнэт-крамы "21   стагоддзе". Аб'ём продажаў шпалернай прадукцыі праз Інтэрнэт таксама пастаянна расце.

У пытаннях інфармацыйнай бяспекі ў першую чаргу зроблены ўпор на распрацоўку і прыняцце адпаведных унутраных нарматыўных актаў ва ўсіх арганізацыях канцэрна, у якіх замацаваны рэгламент працы з інфармацыйнымі рэсурсамі, у сетцы Інтэрнэт, сродкі тэхнічнай і крыптаграфічнай абароны інфармацыі, пытанні доступу да інфармацыйных сістэм і персанальнай адказнасці кіраўнікоў, адміністратараў і карыстальнікаў сістэм, баз дадзеных і іншай службовай інфармацыі.

Прэс-служба канцэрна"Белляспаперпрам"

07.09.2021 15:13