Доследную партыю новага айчыннага прадукту завода сульфатнай беленай цэлюлозы Светлагорскага ЦКК плануецца атрымаць увосень бягучага года.

Аб гэтым паведаміў карэспандэнту БЕЛТА намеснік старшыні Гомельскага аблвыканкама Баляслаў Пірштук.
Рэалізацыя аднаго з найбуйнейшых інвестыцыйных праектаў, запланаваных на Гомельшчыне на бягучую пяцігодку, выйшла на фінішную прамую.

"У цяперашні час агульны аб'ем будаўнічых работ выкананы на 90%, у большасці вытворчых цэхаў цалкам завершаны мантаж абсталявання, паўсюдна праходзіць яго наладка і выпрабаванні, вядзецца кладка вонкавых камунікацый", - сказаў намеснік старшыні.

Паводле яго слоў, гэта унікальнае для краіны вытворчасць арганізуецца па беларуска-кітайскаму інвестыцыйным праекце, на стварэнне якога будзе накіравана больш за $ 900 млн. Прыкладна 85% сумы складзе крэдыт кітайскага банка.

"Абсталяванне паставіла група кампаній Andritz (Аўстрыя), якая з'яўляецца сусветным лідэрам рынку абсталявання і паслуг для цэлюлозна-папяровай прамысловасці.

Магутнасць вытворчасці складзе 400 тыс. т беленай цэлюлозы ў год. Завод зможа выпускаць на адным тэхналагічным патоку лісцяных беленай сульфатнай, іглічную беленай сульфатнай і растваральную віскозных цэлюлозу, якая выкарыстоўваецца ў хімічнай прамысловасці для вытворчасці тканіны", - адзначыў суразмоўца.
Плануецца, што першая прамысловая партыя цэлюлозы будзе праведзена ў снежні, а выхад завода на поўную магутнасць намечаны на 2016 год.
Рэалізацыя маштабнага беларуска-кітайскага праекта дазволіць закрыць патрэбы прадпрыемстваў цэлюлозна-папяровай прамысловасці Беларусі ў цэлюлозна валакне, а таксама наладзіць яго экспартныя пастаўкі.
"У выніку на Гомельшчыне з'явіцца яшчэ адно буйное сучаснае прадпрыемства, якое будзе працаваць на айчынным сыравіну - балансавага драўніне. З выхадам яго на праектныя магутнасці выручка ад рэалізацыі прадукцыі ААТ  "Светлагорскі ЦКК" павялічыцца больш чым у 4,5 разы, а экспарт - амаль у 10 разоў", - падкрэсліў Баляслаў Пірштук.